Většina zapojených podniků připravila pro návštěvníky festivalu slevy či kávu zdarma. Konkrétní podmínky najdete pod medailonkem jednotlivých podníků.
Podniky v našem miniprůvodci najdete v pořadí, ve kterém se přihlásily.
Cafe Momenta
Cafe Momenta najdete na Zelném trhu 2, přímo na pravém rohu Hotelu Grandezza. Jakmile vstoupíte dovnitř, můžete se těšit na čerstvé zákusky striktně z vlastní výroby nebo jídlo z lokálních surovin, které vám nabídnou lidé, kteří svému řemeslu dokonale rozumějí a hlavně – umí o hosty pečovat. Čerstvé farmářské suroviny přitom putují do kavárny často přímo od trhovců z přilehlého Zelného trhu.
K jídlu si vychutnáte skvělé paštiky, quiche nebo trhané vepřové maso, na své si přijdete i v případě, kdy preferujete vegetariánská jídla. Rozhodně nepřeskočte „momentí“ dezerty. V kombinaci s osvěžujícími domácími limonádami nebo výběrovou kávou na snad sto způsobů vás povzbudí k dalšímu zkoumání architektonických skvostů Brna.
Že to pořád není dost a chtěli byste si odvést z Brna něco na zub i domů? Není nic jednoduššího – zajděte do nedaleké sušenkárny. Najdete ji v Mečové ulici, která vychází z pravého horního rohu Zelného trhu.
Podrobné menu kavárny najdete na www.cafe-momenta.cz/menu/
Při předložení festivalového razítka či vyslovení hesla "Open House Brno" dostanou návštěvníci sušenku zdarma.
Buchta B a Buchta C
Vyloženě domáckou atmosféru si užijete v kavárně Buchta B na Štefánikově 16 poblíž Lužánek. Okouzlí vás pohostinnost, kterou si provozovatelé kavárny dovezli ze Skotska společně s láskou k jídlu na pomezí snídaně a oběda – stále oblíbenějším brunchům a celé kultuře okolo nich.
Na své si tu přijde každý, na koho gastronomie ještě poměrně nedávno nemyslela, třeba lidé preferující veganská jídla nebo se vyhýbají lepku. Jak ale název napovídá, provozovatelé Katka s Tomem milují buchty, a tak se rozhodli tradiční kavárenskou kulturu obohatit o babičkovské hodnoty: Honzovky, bábovky, bublaniny, prostě pochutiny, které vás u kávy pohladí i na duši.
Na Štefánikově navíc právě otevřeli i novou zahrádku. Pokud vás neuspokojí ani káva z vyhlášených pražíren a samotné laskominy, zkuste je spárovat i s inovovanou nabídkou naturálních vín.
A to pořád není všechno – protože tahle parta miluje brněnskou architekturu a všechny akce, které ji otevírají a ukazují lidem, rozhodli se zapojit i se svým druhým podnikem Buchta C na Zelném trhu 10.
Aktuální informace z podniků najdete na jejich stránkách na facebooku: www.facebook.com/BuchtaBCoffee/ a www.facebook.com/buchtac/
4pokoje
4pokoje na Vachově ulici 6 poblíž Malinovského náměstí v samém centru města způsobily na brněnské gastroscéně menší revoluci. Podnik s neuvěřitelně dlouhou otvírací dobou, konceptem čtyř různých podniků v jednom, několika různými menu v průběhu dne i nekonvenční kuchyní, v níž si to své najde experimentátor i milovník klasické „flákoty“. A pokud byste tady chtěli zakončit náročný den plný architektury a desetitisíců nachozených kroků, koktejly vás uhranou.
Zážitek už je ale samotné prostředí podniku, na kterém si dali manželé a kolegové Lea a Michal Mačudovi z Ateliéru Bonbon opravdu záležet. Jejich úkolem bylo do jednoho prostoru vměstnat design a řešení provozu kavárny, polévkárny, večerního koktejl baru a dive baru v pozdních nočních hodinách.
Jak se jim to povedlo a co všechno jsou pro vás schopní Lidi z Baru udělat, zjistíte v sobotu a neděli, kdy si tu můžete odpočinout, anebo naplánovat další trasu vašeho Open House víkendu.
Co a jak vás v podniku čeká, najdete na www.miluju4pokoje.cz
Při předložení festivalového razítka či vyslovení hesla "Open House Brno" dostanou návštěvníci festivalu slevu 15 %.
No Feet
Kavárna spojená s tanečním studiem No Feet na Žlutém kopci (kousek od jedné z hlavních budov festivalu – Vesny na Lipové ulici) je místem, kde si můžete v klidu vydechnout, dát oblíbené kavárenské klasiky s italsky praženou kávou, kvalitními zákusky či slanými toasty. Kavárna stojí na samém okraji architektonicky cenné Masarykovy čtvrti, v docházkové vzdálenosti je hned šest lokací festivalu a samotná kavárna je velmi zdařilou konverzí.
Co to znamená? Lidé, kteří na „Žluťáku“ či v jeho okolí už bydlí nějaké to desetiletí, sem totiž kdysi chodívali pro rohlíky, mléko nebo konzervu. Ano, byla tu samoobsluha neboli Brněnka, která se díky vizi a píli Martiny Konečné architektonicky kompletně proměnila v taneční studio spojené s místem pro odpočinek a posezení s přáteli a/nebo dětmi.
A pozor – kavárnu na víkend otevřeli jen kvůli Open House Brno 2023 – tak moc chtějí festival podpořit.
Více o No Feet najdete na https://www.nofeet.cz/vitejte-v-kavarne-no-feet/
Při předložení festivalového razítka dostanou návštěvníci festivalu slevu 15 %.
Ramen Brno
Ramen Brno na Václavské 16 na Starém Brně vznikl vlastně na dálku. Podnik nabízející tradiční japonské jídlo plné českých a moravských chutí dali dohromady Jiří Vyzourek, tehdejšího času v Torontu, a Jan Miňha, který to období trávil v Auckladu. Oba ve svých tehdejších působištích ochutnávali různé varianty své oblíbené asijské speciality, posílali si fotky a sdíleli dojmy přes Facebook Messenger tak dlouho, až dospěli k vlastnímu bistru.
Od počátku se chtěli profilovat jinak než klasická asijská restaurace. I proto nese interiér výtvarný rukopis známého brněnského výtvarníka a street-artisty Tima, do loga si vybrali vepře, osvětlení mají vyladěné od kluků z Nahaku a misky od keramika Pavla Bezůška. V nich najdete japonské nudle zalité silným vývarem – ale nebojte, nejen vepřovým. Na své si tu přijdou i vegetariáni a vegani.
Jaké speciality můžete v podniku ochutnat, najdete na https://ramen-brno.cz/
Při předložení festivalového razítka či vyslovení hesla "Open House Brno" dostanou návštěvníci festivalu slevu 15 %.
Little Saigon
Jak už samotný název Little Saigon napovídá, na Špitálce 37 ochutnáte hlavně tradiční vietnamská jídla jako slavné Bún bò Nam Bô, Pho Bo či vegetariánský nudlový salát Bun Chay. Na co jsou ale opravu pyšní, jsou jejich wontony – knedlíčky plněné mletým masem a podávané v poctivém vývaru.
David, který nejprve rozjel Vietnamské Bagety na Pekařské, chtěl při rozšiřování podniku vytvořit takové prostředí, za kterým by za normálních okolností vyrážel někam jinam. Sám se tu chtěl cítit dobře. A podle toho, jak si to tu lidé oblíbili, se tu cítí příjemně nejen on, ale i jeho hosté.
Nahledněte na facebook podniku a nechte se nalákat: www.facebook.com/littlesaigonbrno/
Při vyslovení hesla "Open House Brno" dostanou návštěvníci festivalu slevu 15 %.
Castellana Trattoria
To nejlepší z Itálie – pokud si myslíte, že je to klišé, pak vězte, že vaše obavy hravě rozptýlí Castellana Trattoria na Novobranské 4, hned vedle „Maliňáku“. Sergio Bellini svou restauraci provozuje pár metrů od Měnínské brány v budově, která bývala součástí středověkého opevnění města. Je milovníkem historie a toto místo i s historickým sklepem mu učarovalo.
Pan Bellini vás tu doslova svede k požitkářství a dokáže, že správné italské jídlo je nutné připravovat z autentických surovin z regionů, odkud samotné tradiční italské rodinné recepty pocházejí. Aby mohli ručit za kvalitu těstovin, které hrají v italské kuchyni zásadní roli, denně si vyrábějí své vlastní. A koncept fresh kuchyně se projevuje i v aktuální nabídce. Když si tedy zajdete do Castellany o nadcházejícím víkendu, najdete jídla odpovídající aktuálnímu období chřestu.
Více inspirace načerpáte na https://castellana.cz/
Při předložení festivalového razítka či vyslovení hesla "Open House Brno" dostanou návštěvníci k objednávce kávu zdarma.
Mikrofarma
Mikrofarma je v Brně (a Praze) synonymem pro jedinečný koncept propojení výběrového řeznictví s bistrem. V Brně chodí hosté na své oblíbené jídlo na Běhounskou nebo Zelný trh. Kuchyni Mikrofarmy vedou Aleš Caha a Luboš Svítek, skvělí kuchaři se zahraniční zkušeností z Anglie, Švýcarska a Rakouska.
Mikrofarma – Masný trh sídlí na „Zelňáku č. 10“ v Paláci opata ždárského kláštera, což je jeden z mála barokních paláců v Brně. V roce 2018 prošel precizní rekonstrukcí podle návrhu architekta Petra Keitha. Budovu obohatila i vertikální zahrada od zahradní architektky Štěpánky Černé. Součástí provozovny je tu řeznictví, z jehož pultu si vyberete to nejlepší z lokálních farem a především zasucha stařené hovězí – všechno hezky na jednom místě v centru Brna. Vězte, že čerstvější maso na talíři v Brně nenajdete. Stačí totiž ukázat na kousek, který se vám v řeznictví líbí, a kuchaři vám z něj na místě připraví pokrm podle vašeho přání.
Mikrofarma – Jakubák na Běhounské 18 se specializuje na streetfood - cokoliv na něm milujete, tady si to užijete v nejdokonalejší vymazlené podobě. S farmářským masem, kvalitním Chlebem Brno, skvělým máslovým tousťákem, přírodními limonádami, dobrým vínem a lokálním pivem. Bistro sídlí v budově původně navržené Jürgenem Bachmanem pro banku Kreditanstalt der Deutschen, později zde sídlilo brněnské studio České televize a porevoluční gastronomický směr na tomto místě odstartoval v roce 1993 Ateliér RAW s Café Blau.
Nechejte se nalákat na www.mikrofarma.cz
Při předložení festivalového razítka či vyslovení hesla "Open House Brno" dostanou návštěvníci k objednávce kávu zdarma.